Кістково-суглобова система людини | Будова, хвороби, лікування

БУДОВА КІСТКОВОЇ СИСТЕМИ

Кісткова система  - опорний остов організму людини.

При народженні в скелеті дитини нараховується 300 кісток, деякі з них у міру зростання дитини зростаються. Після припинення росту залишається 207 кісток, загальна вага яких становить 17 кг, але їх число може змінюватися, тому що природа одним додає число хребців шийної або поперекової області, а інших нагороджує Незрощення хрестцем.

Кістки скелета пов'язані між собою переривчастими (суглоби) і безперервними сполуками за допомогою хряща або сполучної тканини. В скелеті зосереджена основна частина мінеральних речовин організму, що беруть участь в обмінних процесах в тканинах всіх органів і систем.

Крім інших речовин, у формуванні кісткової тканини бере участь кальцій, що надходить з їжею по 600 мг щодня.

Всього в скелеті людини міститься 1 кг кальцію. Для повного його заміщення людина повинна з'їсти, наприклад, 100 кг сиру.

Кость  складається з кісткової тканини, кісткового мозку, суглобових хрящів і пронизана кровоносними судинами і нервами. Зовні кістка вкрита окістям - тонкою плівкою, що обумовлює зростання кістки в товщину і сприяє її відновленню при пошкодженнях.

Що міститься в кістки червоний кістковий мозок служить основним джерелом формених елементів крові. У кістковій системі щодня відбувається заміна старих клітин на нові. Цей невпинний процес триває з народження до 35 років. Приблизно в цьому віці кістки людини починають поступово ставати тонше в зв'язку з уповільненням процесу нарощування кісткової маси.

Значний вплив на розвиток кісткової системи надає спосіб життя людини. Фізичні навантаження сприяють гармонійному розвитку окремих кісток і всього скелета. Малорухливий спосіб життя призводить до втрати механічної міцності кісток і їх деформації.

Суглоби  - рухливі з'єднання кісток скелета, розділених щілиною. Переривчасте з'єднання дозволяє сочленяющимся кістках здійснювати рухи відносно один одного за допомогою м'язів.

Кожен суглоб утворений суглобовими поверхнями епіфізів кісток, покритими гіалінових хрящем, суглобової порожниною, що містить невелику кількість синовіальної рідини, суглобової сумкою і синовіальної оболонкою.

У порожнині колінного суглоба присутні меніски - ці хрящові освіти збільшують відповідність суглобових поверхонь і є додатковими амортизаторами, пом'якшуючими дію поштовхів.

ЗМІСТ СТАТТІ

  1. Хвороби кісток і суглобів
    1. Ревматоїдний артрит
    2. Бурсит
    3. Остеомієліт
    4. Подагра
    5. Остеоартроз
    6. Остеохондроз хребта
    7. Поперековий остеохондроз
    8. Шийний остеохондроз
    9. Радикуліт
    10. Міжхребцева грижа
    11. Остеопороз
    12. Хвороба Педжета
    13. Хвороба Пертеса
    14. Хвороба Шлаттера
    15. Розтягнення зв'язок
    16. П'яткова шпора
    17. Міозит (фибромиалгия)
    18. Плоскостопість
    19. Кривошея
    20. Хрускіт в суглобах
  2. Застосування продукції компанії «Нове життя» для поліпшення роботи кістково-суглобової системи
    1. Основна продукція
    2. Допоміжна продукція
    3. Орієнтовна оздоровча програма при розтягуванні зв'язок, переломах
    4. При складних переломах, при повторних травмах
    5. Орієнтовна оздоровча програма при незапальних захворюваннях кістково-суглобової системи: остеохондрозі хребта, подагрі, артрозах
    6. Орієнтовна оздоровча програма при ЗАПАЛЬНИХ захворюваннях кістково-суглобової системи: артритах, остемієлітах, бурситах (можна і при радикулітах)
    7. Орієнтовна оздоровча програма при подагрі, сечокам'яній хворобі

ХВОРОБИ КІСТОК І СУГЛОБІВ

З запальних захворювань кісткової системи найбільш часті артрит, бурсит, остеомієліт, туберкульоз кісток і суглобів. Часто ці недуги є наслідком перенесених інфекційних захворювань (ангіни, фурункульозу, черевного і висипного тифу, гонореї, сифілісу та ін.). Іноді збудники хвороб потрапляють в організм при переломах кісток. У цих випадках необхідно спочатку вилікувати хворобу, що викликала запалення.

Дистрофічні захворювання суглобів: рахіт (нестача вітаміну D), артроз (ураження суглобів через порушення місцевого кровообігу), остеохондроз (ураження хребта), сколіоз (бічне викривлення хребта через порушення постави у дитини і внаслідок вродженого порушення обміну речовин).

Пухлини кісткової системи можуть бути як доброякісними, так і злоякісними.

РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ

Ревматоїдний артрит - запальне захворювання, що характеризується симетричним ураженням суглобів і запаленням внутрішніх органів. Частота народження - 1% в загальній популяції. Переважний вік - 22-55 років. Переважаюча підлога - жіночий (3: 1). Причина виникнення ревматоїдного артриту невідома. У ролі можливої причини можуть виступати різні віруси, бактерії, травма, алергія, спадковість.

Ознаки ревматоїдного артриту:

1. Загальні ознаки: стомлюваність, невелике підвищення температури тіла, збільшення лімфатичних вузлів, схуднення.

2. Поразка суглобів

  • Симетричність ураження суглобів - важлива особливість ревматоїдного артриту (наприклад, уражаються правий і лівий ліктьові суглоби або правий і лівий колінні суглоби);
  •  Ранкова скутість суглобів тривалістю більше 1 години;
  • Ревматоидная кисть: деформації за типом «бутоньєрки», «лебединою шиї», «руки з лорнетом»;
  • Ревматоидная стопа: деформація I пальця;
  • Ревматоїдний колінний суглоб;
  • Шийний відділ хребта: підвивихи атлантоосевого суглоба;
  • Перстнечерпаловидной суглоб: огрубіння голосу, порушення ковтання.

3. Поразка навколосуглобових тканин

  • Тендосиновіт в області лучезапястного суглоба і кіст;
  • Бурсити, особливо в ділянці ліктьового суглоба;
  • Поразка зв'язкового апарату з розвитком підвищеної рухливості і деформацій;
  • Поразка м'язів: атрофія м'язів, частіше лікарські (стероїдні).

4. Системні прояви

  • Ревматоїдні вузлики - щільні підшкірні утворення, в типових випадках локалізовані в областях, часто піддаються травматизації (наприклад, в області ліктьового відростка, на розгинальній поверхні передпліччя). Дуже рідко виявляють у внутрішніх органах (наприклад, в легенях). Спостерігають у 20-50% пацієнтів;
  • Виразки на шкірі гомілок;
  • Поразка очей, серця, легенів, нирок, нервової системи;
  • Запалення артерій;
  • Анемія внаслідок уповільнення обміну заліза в організмі, викликаного порушенням функцій печінки; зниження кількості тромбоцитів;
  • Сухість слизової оболонки очей, рота;
  • Остеопороз (розрідження кісткової тканини).

Лікування ревматоїдного артриту

  • протизапальні препарати;
  • поліпшують кровообіг препарати;
  • харчування кісток і суглобів (вітаміни, мінерали, хондроїтин, глюкозамін, колаген);
  • при високому ступені активності запалення використовують гормони.

Важливим моментом в лікуванні ревматоїдного артриту є профілактика остеопорозу - відновлення порушеного кальцієвого балансу в напрямку підвищення всмоктування його в кишечнику і зменшення виведення з організму. Для цього застосовується дієта з підвищеним вмістом кальцію.

Джерелами кальцію є молочні продукти (особливо твердий сир, а також плавлений сир; в меншій мірі сир, молоко, сметана), мигдаль, лісові та волоські горіхи і т. Д., А також препарати кальцію в поєднанні з вітаміном D або його активними метаболітами .

БУРСИТ

Бурсит  - це запалення синовіальної сумки суглоба. Синовіальні сумки представлені мішкоподібної порожнинами з синовіальною рідиною, розташованими в місцях, що піддаються механічним навантаженням (тертя) при рухах, наприклад під сухожиллями, що проходять над кістковими виступами. Зазвичай бурсити супроводжують запалення сухожиль (тендобурсіти). Бурсит - поширене захворювання.

Травматичний бурсит найбільш часто виникає у пацієнтів молодше 35 років.

Переважаюча підлога - чоловічий.

До причин бурситу відносяться травми, фізичні перевантаження, артрити (найбільш часто виникає при ревматоїдному артриті та подагрі), інфікування мікроорганізмами (найбільш часто золотистим стафілококом) або мікобактеріями туберкульозу.

Прояви бурситу:  біль, болючість при пальпації, обмеження обсягу рухів, почервоніння шкіри при поверхневому розташуванні сумки. При гострому бурситі показано: тимчасове знерухомлення, підняте положення ураженої кінцівки, лід на уражену область, протизапальні препарати.

ОСТЕОМІЄЛІТ

Остеомієліт  - запалення кісткового мозку, зазвичай поширюється на кістку і окістя. Переважний вік розвитку остеомієліту - літній, можливе виникнення у новонароджених і дітей. Переважаюча підлога - чоловічий.

Види остеомієліту:

  • Гематогенний остеомієліт - результат проникнення збудників гнійної інфекції в кістку по кровоносному руслу.
  • Посттравматичний остеомієліт - обумовлений травмою.
  • Вогнепальний остеомієліт - інфекційне ускладнення вогнепального перелому.
  • Одонтогенний остеомієліт - результат проникнення збудників з вогнища запалення, що локалізується в тканинах зуба або пародонта.

Прояви остеомієліту:  різке підвищення температури тіла, дратівливість, слабкість, нездужання. Обмеження рухів в ураженій кінцівці, набряк і почервоніння тканин над областю ураження, болючість при русі і пальпації, місцеве підвищення температури.

ПОДАГРА

Подагра  - це захворювання, обумовлене відкладенням сечокислого натрію в різних органах і тканинах, переважно в суглобах і нирках. В основі розвитку подагри лежить стійко підвищений рівень сечової кислоти в крові, порушення роботи підшлункової залози і шлунка по переварюванню продуктів, що містять велику кількість органічних солей (щавель, м'ясо, риба, томати, квасоля, горох, боби, кукурудза і т.д.) .

Причини подагри:

  • генетично певні дефекти ферментів, які беруть участь в синтезі сечової кислоти;
  • прийом деяких лікарських засобів (наприклад, сечогінних, рибоксина);
  • захворювання крові (миело- і лімфолейкоз, гемоглобінопатії);
  • хронічна інтоксикація свинцем.

Перший напад подагри розвивається зазвичай не раніше ніж в 30 років, частіше - в 40-60 років.

Прояви подагри: найбільш яскравим проявом подагри є гостре запалення суглобів. Воно характеризується раптово наступаючим, різко вираженим запаленням, як правило, одного суглоба (напад, атака подагри).

В основі подагричного артриту лежить періодичне «випадання» кристалів солей сечової кислоти з тканин суглоба в його порожнину. Може дивуватися будь-який суглоб, але найбільш часто - суглоби нижніх кінцівок, особливо стоп, і гомілковостопний суглоб.

Під час першого нападу подагри в половині випадків відзначається запалення суглоба великого пальця стопи. Подагрична атака починається зазвичай вночі. Провокуючими факторами можуть бути прийом алкоголю, травма, перевантаження суглоба (наприклад, тривала ходьба), хірургічні операції, прийом лікарських препаратів, особливо сечогінних. Виникають швидко наростаючий біль, припухлість суглоба і оточуючих його тканин, нерідко почервоніння шкіри над суглобом. Може підвищуватися температура тіла. Гострий артрит при подагрі зазвичай проходить (навіть без лікування) за кілька днів, а при значній вираженості - за кілька тижнів.

Повторна атака подагри розвивається у більшості хворих через 6-24 місяці після першої, але у деяких хворих цей проміжок часу значно більше (іноді досягає 10-20 років). Згодом частота нападів подагри при відсутності лікування наростає.

ОСТЕОАРТРОЗ

Остеоартроз  - група захворювань різного походження, в основі яких лежить ураження всіх компонентів суглоба, в першу чергу хряща, а також околохрящевого ділянки кістки, зв'язок, капсули, навколосуглобових м'язів, частіше - в 40-60 років.

Причини остеоартрозу:

  • Невідповідність між механічним навантаженням на суглоб і його здатністю протистояти цьому навантаженні;
  • Генетичні чинники;
  • Надлишкова маса тіла;
  • Дефіцит жіночих статевих гормонів - естрогенів в постменопаузі у жінок;
  • Придбані захворювання кісток і суглобів;
  • Травми суглобів, операції на суглобах.

прояви остеоартрозу

В цілому для захворювання характерний механічний ритм болів - виникнення болю під впливом денного фізичного навантаження і стихання за період нічного відпочинку. Можливі безперервні тупі нічні болі, пов'язані з застоєм венозної крові і підвищенням внутрішньокісткового тиску. Короткочасна «стартова» біль виникає після спокою і незабаром проходить на тлі рухової активності.

Стартові болі обумовлені тертям суглобових поверхонь, на яких осідають фрагменти хрящового і кісткового руйнування. Можлива так звана «блокада суглоба» або «застиглий суглоб» - різко виражений швидко розвивається больовий синдром внаслідок появи «суглобової миші» - кісткового або хрящового фрагмента з обмеженням його між суглобовими поверхнями або впровадженням в м'які тканини. Інтенсивність болю при цьому позбавляє пацієнта можливості зробити найменший рух в даному суглобі.

При наявності запалення, крім болю в суглобі як при русі, так і в спокої, характерні утреннняя скутість, припухлість суглоба, місцеве підвищення шкірної температури. Поступово розвиваються деформація і тугоподвижность суглобів.

Зазвичай остеоартроз розвивається повільно і починається як захворювання одного суглоба, але через деякий час в процес включаються й інші суглоби, найчастіше ті, які компенсаторно брали на себе підвищену механічну навантаження, щоб розвантажити спочатку хворий суглоб.

Остеоартрозу часто супроводжують захворювання вен (варикозна хвороба вен нижніх кінцівок, тромбофлебіт). Найбільш часто вражаються колінні суглоби, суглоби кисті, поперековий і шийний відділи хребта, тазостегнові суглоби, гомілковостопний суглоб, плечовий суглоб.

лікування остеоартрозу

  • Режим і дієта. Важливо зменшення маси тіла з метою зниження механічного навантаження на суглоб. Слід уникати фізичних перевантажень і травматизації суглобів, м'яких крісел і підкладання подушок під суглоби; рекомендують використовувати стільці з прямою спинкою і ліжко з жорстким дерев'яним підставою, пристосування, що полегшують механічні навантаження на уражені суглоби - корсет, тростину, наколінники, виконання спеціальних комплексів ЛФК.
  • При ізольованому суглобовому ураженні для лікування остеоартрозу використовуються місцеві кошти у вигляді мазей, кремів, що дозволяє уникнути системних побічних реакцій, особливо у літніх людей.

профілактика остеоартрозу

Одним із дуже ефективних профілактичних заходів є зниження маси тіла шляхом дотримання дієти, раціональної фізичної активності. Для остеоартрозу особливо важлива комбінація таких вправ, які включали б поєднання поступового збільшення часу ходьби і зміцнення мускулатури нижніх кінцівок.

Важливе значення має носіння зручного взуття з індивідуально підібраним супінатором при плоскостопості. Корисно також носіння наколінників при нестабільності суглоба або невпевненості хворого в його опорности. Останнім часом велика увага приділяється використанню подпяточних клинів при ураженні колінного суглоба. Необхідно пам'ятати, що хворий на остеоартроз повинен уникати перевантажень колінних суглобів, тому будь-яка фізична активність повинна чергуватися з відпочинком.

ОСТЕОХОНДРОЗ ХРЕБТА

Остеохондроз хребта  - захворювання, що характеризується ураженням хряща міжхребцевого диска і змін з боку суміжних тіл хребців і навколишніх тканин. Кожна друга людина протягом життя відчуває характерні болі в спині або шиї. Не менш 95% випадків шийних і поперекових болів обумовлені остеохондрозом хребта. Остеохондроз хребта може проявитися в будь-якому віці, але переважний вік - 25-45 років.

причини остеохондрозу

Під впливом несприятливих навантажень пружне драглисте ядро, що грає амортизирующую роль і забезпечує гнучкість хребта, починає втрачати воду і з часом руйнується. Під впливом механічних навантажень фіброзне кільце диска, що втратив пружність, випинається, а в подальшому через його тріщини випадають фрагменти драглистого ядра. В умовах нестабільності хребетного сегмента виникають зміни в суміжних тілах хребців і в суглобах.

Найбільш часто вражаються нижнепоперековий і нижньошийний відділи хребта.

ПОПЕРЕКОВИЙ ОСТЕОХОНДРОЗ

Болі в попереку виникають при фізичному навантаженні, незручному русі, тривалій напрузі або охолодженні, а іноді і без видимої причини. Раптово протягом декількох хвилин або годин з'являється різкий біль, часто прострілюючого характеру.

Біль посилюється при русі, сидінні, стоянні, піднятті важких предметів, нахилах і поворотах, кашлі, чханні. Біль проходить в стані спокою (в положенні лежачи). Обсяг рухів у поперековому відділі знижений, поперекова область болюча при пальпації.

Підгострі і хронічні поперекові болі виникають не гостро, а протягом декількох днів. Больові прояви, обумовлені остеохондрозом, що поширюються з поперекової на малого таза і ногу, не досягаючи стоп.

ШИЙНИЙ ОСТЕОХОНДРОЗ

Болі з шиї поширюються в потилицю, над плечем; посилюються при рухах в шиї або, навпаки, при тривалому перебуванні в одній позі. Характерні напруга шийних м'язів, вимушене положення голови.

лікування остеохондрозу

1. Рекомендується зміцнення м'язового корсету (лікувальна фізкультура).

  • Вправа 1. Нахиліть голову вперед, одночасно натискаючи на лоб сплетеними пальцями рук. Послідовно натисніть пальцями на потилицю і віскі - лівий, правий. Голова протидіє тиску рук, а руки - тиску голови. Витратьте 10 сек. на кожен рух.
  • Вправа 2. Покладіть кінчики чотирьох пальців на лоб один проти одного, м'яко натисніть на шкіру всією поверхнею долоні і м'якими тяговими рухами розтягуйте її протягом 10-40 сек. Таке ж розтягування ми можемо зробити і на скроні в поздовжньому і поперечному напрямку. Те ж - на вусі - розтягувати його у всіх напрямках.
  • Вправа 3. Цей вид масажу покращує кровотік в яремних венах, поліпшується живлення мозку. Сядьте рівно, спина пряма. Повільно відведіть голову назад, допомагаючи рукою, натискаючи на підборіддя назад і вгору. Можете повільно повернути голову трохи вліво і вправо. Побудьте в цій позі близько хвилини. Дітям достатньо 10 сек.
  • Вправа 4. Ця вправа покращує роботу шийного нервового сплетенія.Сядьте рівно, спина пряма. Повільно нахиліть голову вперед, намагаючись торкнутися підборіддям грудей. Покладіть сплетені пальці рук на потилицю, натисніть вперд і вгору, піднімаючи потилицю. Посидьте так близько хвилини. Хвилин через 15 можна повторити.
  • Вправа 5. Піднімайте плечі вгору, намагаючись дістати до вух, опускайте, вільніше, швидше - протягом 15 сек. Тепер по черзі - одне плече вгору, інше - вниз, теж 15 сек.

2. Розітріть шийний відділ хребта долонями.

3. Застосування протизапальних засобів.

4. Вітаміни та мінерали, хондроїтину сульфат, глюкозаміноглікани, колаген.

5. Мануальна терапія, масаж, аккупунктура.

РАДИКУЛІТ

Радикуліт  - найбільш поширене захворювання периферичної нервової системи, при якому уражаються пучки нервових волокон, що відходять від спинного мозку, так звані корінці спинного мозку.

Найчастіша причина радикуліту - захворювання хребта - остеохондроз, при якому міжхребетні хрящові диски втрачають еластичність і стають неміцними. У місцях з'єднання хребців зі зміненими дисками відкладаються солі, що викликають утворення кісткових розростань - остеофитов. Ці виступи при фізичному навантаженні разом з дисками зміщуються в просвіт міжхребцевих отворів, здавлюючи що проходять тут нервові корінці і викликаючи болю.

Радикуліт підрозділяється на попереково-крижовий, шийно-плечовий і грудний. Причиною радикуліту можуть бути переохолодження організму, різкі повороти голови або тулуба, при яких відбувається зміщення хребців, а також фізичні перевантаження.

МІЖХРЕБЦЕВА ГРИЖА

Міжхребцева грижа  - випинання або випадання фрагментів міжхребцевого диска в хребетний канал, що виникає в результаті остеохондрозу хребта, травми і призводить до здавлення нервових структур. Грижі шийних міжхребцевих дисків зазвичай виникають після травми (іноді через значний час після травми) на тлі супутнього дегенеративно-дистрофічного процесу.

Симптоми міжхребцевої грижі

Міжхребцева грижа проявляється болями в хребті. Біль у хребті непостійна, ниючий, розташована по задній поверхні, супроводжується напругою м'язів, посилюється при поворотах, при наближення підборіддя до грудей, при кашлі.

При бічній міжхребцевої грижі біль поширюється в руку або ногу на стороні поразки, з'являється оніміння і поколювання, слабкість іннервіруємих ураженим корінцем м'язів, а також зниження або випадання рефлексів.

Здавлення спинного мозку можливо при грижі будь-якого розташування. Зазвичай міжхребцева грижа виникає швидко внаслідок травми, але можливо і поступовий розвиток.

Лікування міжхребцевої грижі

Консервативна терапія часто дає хороший ефект

  • Необхідно уникати різких поворотів і незручних поз. Щадне виконання будь-яких рухів;
  • Показані теплові і фізіопроцедури;
  • Лікувальна фізкультура, масаж, витягування хребта;
  • Новокаїнові блокади;
  • Знеболюючі, кошти з розслаблюючим м'язи дією, протизапальні засоби;
  • Носіння м'якого корсета

Хірургічне лікування показано при неефективності консервативної терапії.

ОСТЕОПОРОЗ

Остеопороз  - втрата обсягу кісткової тканини, що призводить до зниження міцності кістки, що обумовлює схильність до переломів.

Щоденна потреба кальцію становить:

  • Вагітні та - 1200 мг;
  • Молоді люди до 25 років 1200 мг;
  • Жінки в період до менопаузи - 1000 мг
  • Жінки в період після менопаузи - 1500 мг;

Для гарного засвоєння кальцію необхідно достатній вміст в організмі вітаміну Д. Препарати кальцію потрібно приймати під час або після їди. Якщо прийняти кальцій на голодний шлунок, може статися розлад шлунка.

Препарати кальцію краще будуть засвоюватися, якщо Ви запиваєте їх кислим соком (наприклад, апельсиновим).

Рослинні продукти багаті кальцієм: горіхи, насіння, хрін, соя та інші бобові. В зелені містяться фітинової і щавлева кислота, які знижують засвоєння кальцію.

Надлишок білка в організмі може призводити до втрати кальцію. Тому молочні продукти не так ефективні для профілактики остеопорозу. Якщо Ви сидите на дієті (на будь-який) - знайте, що це призведе до зниження кісткової маси.

Часте вживання газованих напоїв, кави, алкоголю сприяє виведенню кальцію з організму. Це пов'язано з тим, що в газованих напоях міститься фосфор, який сприяє вимиванню кальцію з кісток і зубів.

Фізичні вправи дуже корисні для зміцнення кісткової тканини: корисно їздити на велосипеді, грати в теніс або бадмінтон, танцювати, стрибати, бігати підтюпцем, займатися аеробікою.

Додаткове джерело вітаміну Д - сонячні ванни (в розумних межах). Крім цього, вітамін Д можна отримати з риб'ячого жиру, скумбрії, оселедця, лосося, сардин, вершкового масла, яєць, грибів.

Остеопороз, що розвивається в періоді постменопаузи, відноситься до класу первинних остеопорозов. Відомо, що зниження секреції статевих гормонів в період клімаксу супроводжується зменшенням щільності кісткової тканини.

Гормональний остеопороз викликається підвищенням продукції гормонів залозами або виникає при введенні синтетичних гормонів, що застосовуються для лікування різних захворювань.

Старечий остеопороз - остеопороз, в розвитку якого важливу роль відіграє зниження всмоктуваності кальцію в кишечнику, уповільненням освіти вітаміну D в шкірі.

прояви остеопорозу

Процес розвитку остеопорозу характеризується повільним наростанням втрати кісткової маси і деформації хребців і тривалий час може протікати без будь-яких проявів. Гострий інтенсивний біль в ураженому відділі хребта пов'язана зі здавленням тел одного або декількох хребців, різко обмежує обсяг рухів і викликає болісні страждання, часом приводячи хворих до важкого депресивного стану.

Для остеопорозу характерні переломи ребер, що протікають з болями в грудній клітці. Болі при остеопорозі пояснюють дрібними кістковими мікропереломів. При руйнуванні головок стегнових кісток, характерних для остеопорозу, у хворих порушується хода, яка носить назву "качина".

Характерним для остеопорозу також є зменшення зростання дорослих хворих на 2-3 см, а при тривалому перебігу захворювання до 10-15 см.

лікування остеопорозу

Для лікування і профілактики остеопорозу в залежності від його тяжкості і вираженості призначають кальцитонін (гормон паращитовидної залози, що відповідає за засвоєння кальцію кістковою тканиною), застосовуваний одночасно з солями кальцію і препаратами вітаміну D, фториди, активні метаболіти вітаміну D.

ХВОРОБА ПЕДЖЕТА

Хвороба Педжета (остеодистрофія деформуюча, остит деформуючий) - спадкова хвороба, що характеризується викривленням стегнових і болишеберцових кісток, хребта і черепа, підвищеною частотою виникнення пухлин. Прояви хвороби Педжета: хворобливі деформації кісток, рання втрата слуху, раннє випадання зубів, тенденція до переломів.

ХВОРОБА ПЕРТЕСА

Хвороба Пертеса  - відмирання головки стегнової кістки. Переважний вік розвитку хвороби Пертеса - 4-14 років. Хлопчики хворіють в 3-4 рази частіше, ніж дівчатка. Перші ознаки хвороби Пертеса - незначна хворобливість в тазостегновому суглобі і кульгавість. Іноді захворювання починається з болю в колінному суглобі. Пізніше з'являються втома при ходьбі, болі в суглобах, кульгавість, обмеження рухів в тазостегновому суглобі, укорочення кінцівки.

ХВОРОБА ШЛАТТЕРА

Хвороба Осгуда-Шлаттера  - омертвіння горбистості великогомілкової кістки. Частіше хворіють хлопчики з 10-14 років. Фактори ризику розвитку хвороби: заняття спортом (хокей, футбол, акробатика). Прояви хвороби: обмежена болючість в області гомілки, що підсилюється при згинанні в колінному суглобі, набряклість м'яких тканин.

РОЗТЯГНЕННЯ ЗВ'ЯЗОК

Основним причинним фактором розтягнення зв'язок служить гостре травматичне ушкодження, зване розтяганням, або надмірне навантаження протягом тривалого часу - перенапруження.

Перша допомога: захист від навантаження, відпочинок, лід, що давить, високе становище, підтримка пов'язкою. Вторинна терапія: фізіотерапія, лікувальна фізкультура, протизапальні препарати

Лід ефективний тільки в перші години після травми, потім краще використовувати тепло. Знерухомлення шиною або пов'язкою може застосовуватися для посилення захисту травмованої кінцівки або частини її від навантаження.

Досить ефективним методом лікування травматичних ушкоджень м'яких тканин є локальна терапія з використанням мазей і гелів, що містять протизапальні препарати і трави. Мазь втирають в шкіру ураженої області в кількості 3-4 грами 2-3 рази на добу і покривають сухий зігріває пов'язкою.

П'ЯТКОВА ШПОРА

П'яткова шпора - це захворювання, що характеризується хворобливими відчуттями в області підошви, що зумовлено утворенням кісткового розростання п'яткової кістки в місці прикріплення підошовної м'язи.

На початку захворювання біль виникає при ходьбі. Особливо важко початок ходьби, коли при навантаженні виникає гострий біль. Потім протягом дня біль при ходьбі кілька вщухає, а до кінця дня знову посилюється. З плином часу біль набуває стійкого характеру. У працюючих пацієнтів це призводить до зниження працездатності і втрати робочих днів.

Схильність до розвитку п'яткових "шпор" мають пацієнти з надмірною вагою, захворюваннями хребта і великих суглобів нижніх кінцівок, плоскостопістю, а також спортсмени при тривалих локальних перевантаженнях даної області.

В даний час лікування п'яткової шпори полягає в забезпеченні розвантаження застосуванням різного роду устілок і підп'ятників, фізіотерапевтичному комплексному лікуванні: грязьові аплікації, ультразвукова терапія, мінеральні ванни.

МІОЗИТ (ФИБРОМИАЛГИЯ)

Міозит  - форма поразки позасуглобових м'яких тканин, що характеризується розлитої кістково-м'язової болем і наявністю специфічних хворобливих точок або точок підвищеної чутливості, що визначаються при пальпації. Міозит страждають переважно жінки середнього віку. Характерною особливістю фибромиалгии є велика кількість і різноманітність скарг і відчуттів при досить убогих об'єктивних ознаках захворювання.

Основна ознака миозита  - це розлита кістково-м'язовий біль. Біль, як правило, поєднується з почуттям ранкової скутості, відчуттям набряку кінцівок, швидкою стомлюваністю м'язів і відчуттями "повзання мурашок" або поколювання. Характерно посилення перерахованих ознак при зміні погоди, перевтомі, стресі.

Підвищена стомлюваність, порушення сну, що виявляється утрудненим процесом засипання, переривчастим неспокійним сном і відсутністю почуття відновлення після сну, спостерігається у 79% хворих. Часті головні болі по типу мігрені відзначає більше половини пацієнтів з фіброміалгію.

Поряд з психологічними порушеннями у хворих на фіброміалгію може бути виявлений цілий ряд розладів: синдром подразненого кишечнику, передменструальний синдром, первинна дисменорея, вестибулярні розлади, синдром гіпермобільності суглобів, синдром подразненого сечового міхура, синдром затримки рідини, синдром Рейно, пролапс мітрального клапана.

Лікування фибромиалгии:  заспокійливі, протизапальні засоби, антиоксиданти (вітаміни А, С, Е), місцева терапія у вигляді мазей, гелів; масаж, бальнеотерапія, аеробіка, психотерапія і аутогенне тренування.

ПЛОСКОСТОПІСТЬ

Плоскостопість  - викривлення стопи, що характеризується зниженням висоти поздовжнього і / або поперечного склепінь. В основі розвитку більшості форм набутого плоскостопості лежить неадекватність міцності і спроможності кістково-зв'язкового каркаса стопи зовнішніх навантажень.

Причини плоскостопості: плоскостопість при вродженої неповноцінності м'язово-зв'язкового і кісткового апарату стопи, придбане плоскостопість: перенесені поліомієліт, рахіт, надмірна вага, важка фізична робота, після переломів кісток, що утворюють склепіння стопи.

Прояви плоскостопості:

  • Швидка втомлюваність при ходьбі;
  • Болі в стопах і гомілках, що посилюються до кінця дня;
  • Набряклість в області щиколотки;
  • Больові ділянки: в підошві - центр стопи і внутрішній край п'яти; в тилу стопи - центральна частина; під щиколоткою; в м'язах гомілки; в колінному і тазостегновому суглобах; в стегні; в області попереку (компенсаторно);
  • Поєднання распластанность переднього відділу стопи з відхиленням 1-го пальця назовні, при цьому в основі 1-го пальця утворюється слизова сумка, різко болюча при пальпації і при носінні взуття.

Лікування плоскостопості:

  • У початкових стадіях статичної плоскостопості для зняття болю рекомендують теплове лікування (ножні ванни з травами), обмеження навантаження, раціональна взуття, лікувальна фізкультура. Корисна ходьба босоніж по нерівній поверхні і піску, ходьба навшпиньки, стрибки, рухливі ігри;
  • При вираженому плоскостопості рекомендують устілки-супінатори з моделюванням зводу, ортопедичне взуття.

КРИВОШЕЯ

Кривошея  - вроджена чи набута деформація шиї, що характеризується неправильним положенням голови (нахилом убік і поворотом). Серед вродженої кривошиї найбільш часто спостерігають м'язову форму кривошиї (недорозвинення грудинно-ключично-соскоподібного м'яза на стороні деформації у вигляді укорочення) .Пріобретённая кривошия - неврогенні порушення, травма, запалення (міозит, лімфаденіт).

Лікування кривошиї починають з двотижневого віку: коригуюча гімнастика, масаж, теплові процедури, електрофорез. Для утримання голови дитини в досягнутому положенні рекомендують носіння картонно-ватного коміра. При безуспішності консервативного лікування рекомендують оперативну корекцію.

ХРУСКІТ В СУГЛОБАХ

Часто хрускіт в суглобах пов'язаний з їх підвищеною рухливістю (гіпермобільність). Виявляється вона здебільшого у жінок, причому молодих.

Причини:  в організмі виробляється трохи змінений білок сполучної тканини - колаген - він більш розтягується, ніж звичайний. В результаті суглоби стають більш рухливими за рахунок збільшеної розтяжності зв'язкового апарату. У побуті цей стан називається "слабкими зв'язками". Якраз вони і провокують клацання і хворобливість.

При гіпермобільності суглобів спостерігається і неспроможність судин, тому що їх стінки теж складаються з колагену. Якщо він "слабкий", то судини під напором крові дуже швидко розтягуються. Звідси у таких пацієнтів буває рання варикозна хвороба. Блакитні змійки вен проступають на ногах вже в 25, а іноді навіть в 20 років.

Гени змінити неможливо. Тому можна обмежитися загальними рекомендаціями: не варто вибирати роботу, де потрібно тривалий час перебувати в одному і тому ж положенні, потрібно обережно ставитися до занять спортом - вправи треба вибирати ті, які не призводять до ще більшого перерастяжению зв'язок.

Іноді хрускіт в суглобі з'являється через заняття спортом, розвитком артрозу. Його сутність полягає в своєрідному "зношуванні" суглоба - хрящові поверхні стають тоншими, вони більше не можуть нормально ковзати один по одному, і ось тоді з'являються болі і хрускіт. В цьому випадку допоможе обмеження навантаження на хворий суглоб і протизапальні мазі.

ЗАСТОСУВАННЯ ПРОДУКЦІЇ КОМПАНІЇ «НОВЕ ЖИТТЯ» ДЛЯ ПОЛІПШЕННЯ РОБОТИ КІСТКОВО-СУГЛОБОВОЇ СИСТЕМИ

ОСНОВНА ПРОДУКЦІЯ

Апітон-фіто з хвоєю - як протизапальний, знеболювальний засіб, що покращує кровообіг в суглобі і харчування суглоба

Еліксири для суглобів, для нирок, екстракти шабельники, Хвої, Череди, Бетулін, Берези, Хвоща - протизапальні і болезаспокійливі засоби, виводять солі з суглобів і нирок.

АПІФЛОР плюс і АПІФЛОР мінус, Седафлор, ФЗ для нервової системи, Кардіофлор, ФЗ для серця, ФЗ для судин, Венофлор, Цереброфлор, еліксири для судин, для нервової системи, для серця - судинні препарати, знімають запалення суглобів за рахунок поліпшення кровообіг, підсилюють доставку поживних речовин і кисню, прискорюють виведення накопичених токсичних речовин з кісткової тканини.

Кальціфлор, МК з кальцієм, цинком, залізом - джерела кальцію, який легко засвоюється кістковою тканиною і не випадає в осад у нирках. Дуже добре поєднувати з МК Омега 3-6-9, або зі Спіруфлором, або з ламінарії.

Хондрофлор ​​- попереджає руйнування і сприяє відновленню кісткової тканини, хрящів, міжхребцевих дисків при їх руйнуванні.

Спіруфлор, Ламінарія, ФЗ для щитовидної залози, еліксир для щитовидної залози - містять велику кількість мінералів, сприяють кращому засвоєнню кальцію та інших мінералів кістковою тканиною.

Екстракти Берези, Хвоща, Конюшини, шипшини, Череди, Бетулін, еліксир для нирок, Нефрофлор ​​- виводять солі з суглобів і нирок.

Вітафлор, Енергофлор, Офталофлор, Янтарна Формула, ФЗ для зору, еліксир Антианемічний, для зору - живлять структуру хряща вітамінами, мінералами Екстракти шабельники, живокосту, Хвої - мають протизапальну дію на суглоби.

Екстракти Хвої, Календули, Ромашки, Софори, шавлії - при запаленні суглобів приймати всередину, зовнішньо можна використовувати як болезаспокійливий засіб при суглобових болях (теплі ванночки з екстрактами)

Мазь універсальна «НОВЕ ЖИТТЯ», мазь для суглобів «НОВЕ ЖИТТЯ», мазь для вен «НОВЕ ЖИТТЯ», Крем «венотонізуючою», Фіто-анальгетик, Крем «Розігріваючий», Бальзам масажний Універсальний, Гель 39 екстрактів «НОВЕ ЖИТТЯ».

ДОПОМІЖНА ПРОДУКЦІЯ

Панкреофлор, ФЗ для підшлункової залози, Гастрофлор, ФЗ для шлунка, еліксири для підшлункової залози, для шлунка, для печінки, для стрункої фігури, Гепатофлор, ФЗ для печінки - нормалізують обмін сечової кислоти в підшлунковій залозі, покращують роботу шлунка, що попереджає або призупиняє процес відкладення солей в суглобах і нирках.

Чистота, Чістофлор, ФЗ для очищення організму, еліксир для очищення - очищають організм, сприяють виведенню токсинів, недоокислених продуктів обміну з кісткової тканини, покращують обмін речовин в суглобах і кістках, сприяють кращому засвоєнню мінералів, вітамінів та інших поживних речовин.

ФЗ для жінок, ФЗ для чоловіків, Жіноча Формула, Чоловіча Формула, Еліксир для жінок, для чоловіків, для жіночої гармонії - стимулюючи роботу ендокринної системи, сприяють засвоєнню кальцію та інших мінералів.

Екстракти Кропиви, Чаги, Еліксири для здорового життя, Стопаллергін, корінь лопуха, корінь Астрагала - протиалергічні засоби, застосовують при ревматоїдному артриті або при інфекційно-алергічному артриті.

Тибетська Формула, Кордицепс, Іммунофлор, ФЗ для імунітету, ГРИБИ - мають протизапальну і протиалергічну дію при ревматоїдному артриті.

Екстракти Каштана, шабельник, живокіст, Валеріани, Еліксир для нервів - можна використовувати зовнішньо для знеболювання і зменшення симптомів запалення.

Екстракт Конюшини, Еліксир для жіночої гармонії - підсилюють утворення жіночих гармонов в постменопаузі, що сприяє засвоєнню кальцію в кістковій тканині, сприяє зміцненню навколосуглобових сумок, зв'язок, хрящів і сухожиль.

ОРІЄНТОВНА ОЗДОРОВЧА ПРОГРАМА ПРИ РОЗТЯГУВАННІ ЗВ'ЯЗОК, ПЕРЕЛОМАХ

  • Апітон фіто 
  • Цереброфлор 
  • бетулін 
  • Каштан 
  • Живокост 
  • Кальціфлор 
  • МК з омегою 
  • Гінко білоба 
  • кропива 
  • Спіруфлор 
  • МК кальцій, цинк, залізо 
  • Каштан 
  • хвоя
  • Череда 

ПРИ СКЛАДНИХ ПЕРЕЛОМАХ, ПРИ ПОВТОРНИХ ТРАВМАХ

  • Хондрофлор 
  • ФЗ для суглобів 
  • Ел. для нервової системи 
  • Ел. для суглобів 
  • софора 
  • ФЗ для судин 
  • Хондрофлор 
  • Ел. для серця 
  • Ел. для суглобів 
  • Аронія 
  • Хондрофлор 
  • ФЗ для суглобів 
  • Ел. для судин 
  • шоломниця 
  • астрагал

ОРІЄНТОВНА ОЗДОРОВЧА ПРОГРАМА ПРИ НЕЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ КІСТКОВО-СУГЛОБОВОЇ СИСТЕМИ: ОСТЕОХОНДРОЗІ ХРЕБТА, ПОДАГРІ, АРТРОЗАХ

  • АПІФЛОР мінус 
  • Панкреофлор 
  • Ел. для суглобів 
  • Ел. для судин 
  • бетулін 
  • АПІФЛОР мінус 
  • Гастрофлор 
  • Ел. для підшлункової залози 
  • Артишок 
  • Ел. для нервів 
  • ФЗ для підшлункової залози 
  • ФЗ для судин 
  • шабельник 
  • Гінко білоба 
  • береза 
  • ФЗ для суглобів 
  • ФЗ для судин 
  • Ел. для шлунка 
  • Ел. ламінарія 
  • хвоя 
  • Седафлор 
  • Апітон фіто 
  • Ел. для підшлункової залози 
  • хвощ 
  • шабельник 
  • ФЗ для суглобів 
  • МК з омегою 
  • Ел. для нервової системи 
  • хвоя 
  • чорниця 
  • Кальціфлор 
  • Спіруфлор 
  • Ел. для щитовидної залози 
  • астрагал 
  • бетулін  
  • Хондрофлор 
  • Офталофлор 
  • Ел. для серця 
  • софора 
  • Каштан
  • Хондрофлор 
  • МК з кальцієм, цинком, залізом 
  • Ел. для судин 
  • Собача 
  • глід 


Зовнішньо:  Креми універсальні «Мазь« НОВЕ ЖИТТЯ »,« Мазь «НОВЕ ЖИТТЯ» для вен »або« Мазь «НОВЕ ЖИТТЯ» для суглобів »; Бальзам масажний «Універсальний», Фітоанальгетік. 

ОРІЄНТОВНА ОЗДОРОВЧА ПРОГРАМА ПРИ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ КІСТКОВО-СУГЛОБОВОЇ СИСТЕМИ: АРТРИТАХ, ОСТЕМІЄЛІТАХ, БУРСИТАХ (МОЖНА І ПРИ РАДИКУЛІТАХ)

  • Апітон фіто 2 табл. 3 рази на день 
  • Чістофлор 
  • Ел. для шлунка 
  • Шабельник 
  • Шоломниця 
  • ФЗ для суглобів 
  • Седафлор 
  • Ел. для судин 
  • Череда
  • хвоя
  • АПІФЛОРИ мінус 
  • ФЗ для суглобів 
  • Ел. стопаллергін 
  • хвощ 
  • хвоя 
  • ФЗ для судин 
  • ФЗ для нервової системи 
  • Ел. для суглобів 
  • Ел. для судин 
  • Живокост 
  • Кардіофлор 
  • Кордицепс
  • Ел. для щитовидної залози 
  • хвоя 
  • шабельник 
  • Кальціфлор 
  • Спіруфлор 
  • Ел. для суглобів 
  • Ел. для судин 
  • Собача 
  • МК з кальцієм, цинком, залізом 
  • Венофлор 
  • Ел. для підшлункової залози 
  • валеріана 
  • шабельник 
  • Офталофлор 
  • МК з омегою 
  • Ел. для нервової системи 
  • шоломниця 
  • Живокост 

Зовнішньо:  Креми універсальні «Мазь« НОВЕ ЖИТТЯ »,« Мазь «НОВЕ ЖИТТЯ» для вен »або« Мазь «НОВЕ ЖИТТЯ» для суглобів »; Бальзам масажний «Універсальний», Фітоанальгетік.

ОРІЄНТОВНА ОЗДОРОВЧА ПРОГРАМА ПРИ ПОДАГРІ, СЕЧОКАМ'ЯНІЙ ХВОРОБІ

  • Апітон фіто 
  • Панкреофлор 
  • Ел. для нервової системи 
  • Ел. для шлунка 
  • бетулін 
  • Гастрофлор 
  • ФЗ для підшлункової залози 
  • Артишок 
  • бетулін 
  • Собача 
  • ФЗ для нирок 
  • ФЗ для нервової системи 
  • Ел. для судин 
  • Череда
  • хвоя 
  • АПІФЛОР мінус 
  • ФЗ для суглобів 
  • Череда
  • Гінко білоба 
  • Ел. шиітаке 
  • Гепатофлор 
  • Седафлор 
  • Ел. для підшлункової залози 
  • хвощ 
  • хвоя 
  • Спіруфлор 
  • ФЗ для суглобів 
  • Ел. для судин 
  • календула 
  • аїр

Пов'язані з цією статею товари

Апітон фіто з хвоєю - фото Апітон фіто з хвоєю - фото 2
  • -20%
В наявності
БАДи Нове Життя в таблетках

Апітон фіто з хвоєю

226 ₴ 282 ₴

Коментарі (5)

    • Михаил
    • 2018-04-17 21:36:45
    Здравствуйте, у меня попугай Корелла и все подозрения на болезнь Подагру, Вы могли бы посоветовать лечение для птицы? Какие шансы есть на выздоровление у этой болезни?
    • Алексей Котов
    • 2018-04-19 10:58:01
    К сожалению, практики применения наших препаратов птицам, в частности попугаям, у нас нет. Советую обратиться в первую очередь к ветеринару. Желаем скорейшего выздоровления вашему питомцу!
    • Сергей
    • 2018-04-23 23:46:24
    Есть проблема со связками. Разорваны мениски на обоих коленях. Бурная молодость и активные занятия спортом внесли свою лепту. Спасибо за программу, воспользуюсь непременно.
    • konovalovpavel.ru
    • 2018-04-26 05:53:14
    Болезней с костями и суставами хватает. Много нового узнал. Полезная статья. У самого межпозвоночная грыжа. Три врача в разных больницах утверждали что без операции не обойтись. Уже 7 лет прошло. Не торопитесь делать операции. Занимаюсь гимнастикой для поясницного отдела, спины. Уже не тревожит. Конечно, надо беречь и не таскать тяжести.
    • Андрей
    • 2018-05-10 05:36:13
    Особых проблем с суставами пока нет. Но всегда задавался вопросом почему существует хруст в суставах. Не знал, что в организме вырабатывается измененный белок соединительной ткани, который более растяжим, чем обычный. Что в результате приводит к увеличенной растяжимости связочного аппарата. Буду аккуратнее теперь при занятиях спортом. Чтобы особо не напрягать суставы.

Новий коментар

Ви відповідаєте на коментар

Залиште нам свій відгук!

Що ви думаєте про наш магазин? Розкажіть нам все про це!


Товар додано до списку бажань
Товар додано для порівняння.

Продовжуючи використовувати сайт diolife.com.ua Вы погоджуєтесь на використання файлів cookie. Детальніше...